Koulutus näyttelijän- & teatteritaiteen ammattilaisiksi tähtääville - Teatterikoulutus

Koulutus näyttelijäksi, ohjaajaksi tai muuksi teatterialan ammattilaiseksi tähtäävälle

Lahden kansanopiston teatterikoulutus antaa laadukasta teatteriopetusta sekä mahdollistaa turvallisen, omistautuneen ja kunnianhimoisen yhteisön, jossa paneutua monipuolisesti teatteritaiteen osa-alueisiin. Näyttelijäntyön harjoittelu ja tutkiminen on keskiössä koko opiskelun ajan. Kyseessä ei kuitenkaan ole ainoastaan näyttelijäkoulutus, vaan koulutuksen opetusteatterissa opiskelijat harjoittelevat myös ohjaamista, käsikirjoittamista, puvustusta, lavastusta, tekniikkaa, tuottamista sekä muita teatterin tekemiseen ja pyörittämiseen liittyviä taitoja. Opetusteatterissa opiskelijat toteuttavat yleisölle avoimia esityksiä läpi vuoden.

Opetus tapahtuu pääasiassa koulutuksen omassa teatterissa, jonka tiloja on mahdollista käyttää omatoimiseen harjoitteluun myös koulupäivien jälkeen ja viikonloppuisin. Opiskelu on intensiivistä ja työpäivät pitkiä etenkin produktioiden ensi-iltojen lähestyessä.

Teatterikoulutus 20212022

Haku koulutukseen lukuvuodeksi 20212022 on käynnissä 1.4.2.6.2021.

Ennakkotehtävien perusteella hakijat kutsutaan valintakokeisiin, jotka järjestetään 14.16.6. Hakija osallistuu kokeisiin yhtenä päivänä.

Opiskelijavalinnat julkaistaan ke 16.6. n. klo 22 tämän sivuston uutisosiossa.

Lukuvuoden ensimmäinen lähiopetuspäivä on 9.8.2021. Lukuvuosi päättyy 27.5.2022.

Hakeminen, ohjeet ja ennakkotehtävät:
lahdenkansanopisto.fi/vapaa-akatemia/teatteri-1/
lahdenkansanopisto.fi/vapaa-akatemia/teatteri-2/

Lahden kansanopiston sivuilla tietoa myös mm. opintomaksuista, opintojen rahoittamisesta, ruokailuista ja asumisesta.

Lukuvuoden 2021-2022 haku päättynyt ja opiskelijavalinnat julkaistu.

Opistolla on jokin käsittämätön voima, joka hitsaa porukan yhtenäiseksi ja yhteen hengittäväksi ryhmäksi. Parasta on ehdottomasti ollut ihmiset jotka tekevät kovasti töitä ja janoavat uutta tietoa. – – Lahdessa työskentely on kokopäiväistä. Lahdessa ollaan jatkuvasti sen tekemisen äärellä, välissä käydään vain nukkumassa yläkerrassa ja palataan aamulla sorvin ääreen.

– Sami Harjula, Teatteri I 2015-2016 & Teatteri II 2016-2017
Teatteriopiskelijat opiston teatterin edessä syksyllä 2020

Näyttelijäntyön koulutusta vuodesta 1983

Lahden kansanopisto on tarjonnut Suomen parasta opistotason teatteriopetusta vuodesta 1983 lähtien.

Sen käyneitä opiskelijoita on yli 700, josta huomattava osa työskentelee näyttelijänä, ohjaajana tai muussa alan ammatissa. Viime vuosina lähes puolet Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen, dramaturgian ja ohjauksen koulutusohjelmiin sekä Nätyn Teatterityön tutkinto-ohjelmaan valituista on opiskellut Lahden kansanopistossa. Monet ovat sijoittuneet myös suoraan työelämään.

Teatterikoulutuksella on vahva entisten opiskelijoiden yhteisö, vuosikurssit toisilleen tutuiksi tekevä Jatkumo, jonka jäsenet palaavat monesti opistolle sekä tekevät yhteistyötä tahoillaan.

Mm. nimillä Näyttämötaiteen linja ja Teatterilinja aiemmin tunnettu Teatterikoulutus on vuodesta 2019 alkaen osa Vapaata akatemiaa.

Opintomaksut ja opiskelun rahoitus

Koulutus on maksullinen. Tutustu Teatterikoulutuksen opintomaksuihin Lahden kansanopiston sivuilla.

Opiskelu on päätoimista ja oikeuttaa opintotukeen, mutta ei kuitenkaan vähennä tukikuukausia tutkintotavoitteisesta opiskelusta.

Seuraa meitä

Lisätietoa antaa

Vastuuopettaja Aleksi Lavaste
aleksi.lavaste@lahdenkansanopisto.fi
P. 044 796 1140

Teatterikoulutus antoi minulle vankan pohjan taiteilijuuden matkalleni. Sain mukaani myös tukiverkoksi vanhojen opiskelijoiden muodostaman satapäisen jatkumon, johon minun on ilo itsekin kuulua.

– Veikko Aalste, Teatteri I 2016-2017
Teatteri I:n opiskelijat Lahti Fringe -tapahtumassa kaupungin keskustassa

Teatteri I

Teatteri I on monimuotoinen opintokokonaisuus joka on suunnattu teatteri-ilmaisusta kiinnostuneille ja teatterialan jatko-opintoihin aikoville. Jokainen opiskelija saa opetusta yli tuhat tuntia vuodessa, myös yksilöopetusta. Opetuksessa keskitytään näyttelijäntyön ja teatterin tekemisen perustaitojen kehittämiseen sekä oman minuuden vahvistamiseen. Teatteri I:n käytyään opiskelija voi hakea opiston Teatteri II -koulutukseen. Osa opinnoista tehdään Teatterikorkeakoulun Avoimen yliopiston opintoina.

Täällä opiskelu on ollut elämäni parhaita vuosia ja olen todella kiitollinen kaikille jotka olivat tässä vuodessa läsnä. Lahdessa on ihana ilmapiiri ja täällä on helppoa tehdä, olla ja hengittää.
Tämä on kuin koti, missä ei koskaan tarvitse olla yksin.

– Johanna Tapio, Teatteri I 2019-2020 ja Teatteri II 2020-2021
Lokkiorkesteri-esityksen näyttelijät harjoittelemassa koreografiaa tanssitunnilla

Teatteri II

Teatteri II on Teatterikoulutuksen ensimmäisen vuoden käyneille tai muun vastaavan koulutuksen toisessa koulussa suorittaneille (aiemman koulutuksen kelpoisuuden ratkaisee pääsykokeiden valintaraati). Jokainen opiskelija saa opetusta yli tuhat tuntia vuodessa, myös yksilöopetusta. Opetuksessa keskitytään näyttelijäntyön ja teatterin tekemisen perustaitojen hallinnan lisäksi opiskelijan teatterillisen ajattelun syventämiseen sekä oman taiteilijuuden vahvistamiseen.  

Vuodet teatterikoulutuksessa olivat ennen kaikkea itsensä oppimista. Omaa taiteilijuutta tutkitaan teatterin keinoin ja sen kontekstissa, mutta tärkeintä on oppia tuntemaan itseään ja hyväksyä se, mitä etsimällä löytää. Kaikkein suurin onni on siinä, että ympärillä on muita samaa tehtävää suorittavia.

– Riikka Koskinen, Teatteri I 2015-2016 ja Teatteri II 2016-2017

Teatterikoulutuksen opettajat lukuvuonna 2020-2021:

Opetustiimi:

Vastuuopettaja: Aleksi Lavaste | aleksi.lavaste@lahdenkansanopisto.fi | P. 044 796 1140
Teatterityö: Hilkka-Liisa Iivanainen | hilkka-liisa.iivanainen@lahdenkansanopisto.fi
Musiikki: Virva Immonen | virva.immonen@lahdenkansanopisto.fi
Liike: Salla Santanen | salla.santanen@lahdenkansanopisto.fi

Vierailevat taiteilijat ja erikoiskurssien ohjaajat

Teatteri I:

 • butoh: Ken Mai
 • akrobatia: Anni Pietala
 • produktio-ohjaaja: Elina Kilkku
 • teatteritieto: Timo Raita
 • näyttelijäntyö: Tanjalotta Räikkä

Teatteri II:

 • produktio-ohjaaja: Tanjalotta Räikkä
 • näyttämötaistelu: Iiro Heikkilä ja Ville Seivo
 • näyttelijän kehollisuus: Riikka Papunen
 • draamakirjoittaminen: Jussi Moila
 • klovneria: Taina Mäki-Iso
 • Chekhov-tekniikka: Elina Izarra
 • Materiaalista esitykseksi -kurssin opetustiimi: Tuomas Fränti, Maria Kilpi, Raisa Kilpeläinen, Janne Pellinen, Aleksi Lavaste, Elina Lifländer

 

Teatteri I & Teatteri II:

 • puheen opetus: Heini Nikander
 • astangajooga: Ulla Äyri
 • taiteilijavieras: Tommi Kainulainen
 • taiteilijavieras: Geoffrey Erista
 • taiteilijavieras: Iida-Maaria Lindstedt
 • tuotannon koulutus: Saara Rautavuoma
 • valosuunnittelun koulutus: Ilkka Kivi
 • puvustuksen ja lavastuksen koulutus: Minna Välimäki

Lahden kansanopiston Teatteri II -linjan käyminen vuonna 2010-2011 käänsi elämäni kurssia useammalla tavalla kuin sinä vuonna vielä uskalsin aavistaakaan. Sain parhaimpia ystäviä elämääni, opin rakastamaan kiertueteatterin taikaa, kokeilin siipiäni oman taideteoksen luojana – ja saattoipa se vaikuttaa tämänhetkisen työpaikkanikin valintaan omalta osaltaan. Minkähänlaisia suuntia sinun elämällesi täällä Lahdessa löytyy!”

– Mari Naumala, Lahden kaupunginteatterin näyttelijä
Palaa sivun alkuun